Tillbaka till alla evenemang

Sigvard "Sigge" Lindqvist 100 år: FörsvarsForum samt högtidlighållande med middag

  • Z-salen, ABF-huset 41 Sveavägen Stockholm, Stockholms län, 111 34 Sweden (se karta)

Sigvard "Sigge" Lindqvist 100 år: FörsvarsForum samt högtidlighållande med middag

FörsvarsForum på temat: Krig i Europa & Sigvard "Sigge" Lindqvist 100 år

** Observera ny plats **

TId: 2024-02-10 kl. 13:30-16:30.

Plats: ABF-huset, Z-salen, Sveavägen 41, Stockholm

Vem: Öppet för allmänheten. Föranmälan krävs via formuläret här. Fri entré och fika.

Sverige befinner sig i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina ställs nya krav på Sveriges försvarsförmåga och landet har ansökt om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Vilka följder kommer detta att få för oss? Hur ska vi förstå och förhålla oss till Ryssland? Dessa och många andra frågor kommer att belysas av särskilt inbjudna experter vid ett FörsvarsForum tillägnat hundraårsminnet av språkmannen Sigvard "Sigge" Lindqvist (1924-2004). 

Vad är FörsvarsForum?

FörsvarsForum är ett samarbete mellan Försvarsutbildarna, Allmänna försvarsföreningen (AFF) och Kungliga krigsvetenskapsakademin (KKrVA) där vi genomför föreläsningar och debatter om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sverige och vårt närområde, totalförsvaret samt nya hot. 

———

Fortsatt högtidlighållande av Sigvard "Sigge" Lindqvist med middag

** Observera ny plats **

Tid: 2024-02-10 kl. 17-19:30.

Plats: La Cucina, Norr mälarstrand 29, Stockholm

Vem: Endast för MT-medlemmar. Anmälan och betalningsanvisningar hittar du här.

Sigvard ”Sigge” Lindqvist var verksam vid Försvarets tolkskola (TolkS) åren 1957–1989. Han var verksam i en annan orolig tid: kalla kriget. Under denna period och långt därefter har han, genom den institution som han var med om att skapa och driva under tre decennier, haft stor betydelse för det svenska samhället. ”Sigge och hans 1000 elever” var titeln på en bok som kom ut 2011 och som visar att detta inte är någon överdrift. Få utbildningsinstitutioner har gjort ett sådant avtryck på samhället.

Sigvard Lindqvists studier och arbetsliv sammanföll nästan helt med kalla kriget. Hans karriär började med att han som tolk var med ombord på kryssaren HMS Tre kronor vid örlogsbesöket i Sovjetunionen 1954 – det första efter andra världskriget – och slutet sammanföll i tiden med Berlinmurens fall. Sigvard Lindqvist var reservofficer, skribent och en formidabelt mångsidig språkman.

Det är dock framförallt för sin lärargärning som han är känd för eftervärlden. I rollen som lärare vid TolkS utbildade Sigge generationer av tolkar/förhörsledare för det svenska invasionsförsvaret. Hans lärarstil, som var späckad med färgstarka berättelser och anekdoter, kan beskrivas som ”hård men rättvis”. Han var känd för sina dräpande kommentarer som dock (oftast) levererades med glimten i ögat.

Vid eventuella frågor, kontakta sekreteraren@militartolkar.org.  

Varmt välkomna!

Befälsföreningen Militärtolkar genom Fanny Bergström & Thomas Rosén

Föregående
Föregående
25 november

Heldagsutbildning i tillämpad militärarabiska

Nästa
Nästa
17 februari

Heldagsutbildning i tillämpad militärarabiska